Tutorer

Af Emma, Amanda og Malene, 3b – studenter sommeren 2013

Da jeg i sensommeren 2010 startede på Thisted Gymnasium, var tutorordningen først lige begyndt. Man kan sige vi som nye 1g´ere var en slags forsøgsdyr for denne nye tutorordning. Vi var nye og vidste intet om gymnasieliviet. Derfor var tutorordningen en stor hjælp for mig og sikkert også mange andre. En tutors job er primært at informere om- og give facs om alle mulige praktiske ting på gymnasiet. Men man er samtidig en ven som skal hjælpe de nye men at få deres bedste tid på gymnasiet. Man holder øje med det sociale i klassen og hvordan den faglige motivation står til. Et typisk eksempel på et problem i en ny klasse er kliker og måske en smule ukoncentration i klassen ofte noget facebook er skyld i. Så tager de tutorer som er ansvarlige for den gældende klasse en snak med dem. Det gode ved det er os tutorer som gør det og ikke deres lærer er at vi er mere på niveua med dem og har derfor lettere ved at forstå de udfordringer, som de står overfor. Vi bestemmer ikke noget men blot motivere dem eller giver råd til hvordan man kan håndtere forskellige sitationer.

I en klasse er man ofte 20+ hvilket indeholder mange forskellige personligheder. For at man kan få 3 gode år er det uhyre vigtigt at det sociale i klassen er i orden. I starten vil der ofte være forskllige grupper som man samler sig i, men med tiden skulle klassen gerne blive mindre grupperet.
At være tutor er en herlig ting. Ikke nok med at man får et størrenetværk. Man får også mulighed for at give ud af sine erfaringer hvilket jo er et stort plus. Men man får også en chance for at være et forbillede og inspirrere andre.
Alle kan blive tutor – eller næsten alle. Det kræver at man er uddadvent og ikke er bange for at sige noget foran en forsammling. Men vigtigst af alt er at have lyst til at være en del af ordningen, så kommer det andet helt af sig selv.
Som tutor er man ca. 4 personer om en klasse – typisk to 2g’ere og to 3’gere. En tutor er med til at besvare spørgsmål lige fra eksamenslæsningen til hvordan man kan opnå et bedre socialliv i klassen, for det er nemlig en stor del af, hvad det vil sige og gå i gymnasiet. Ofte har tutorer lettere ved at sætte sig ind i elevens og afhjælpe evt. problemer, i det man er mere i øjenhøjde.
Det at være tutor giver ikke kun mulighed for at udevide din omgangskreds, men det giver også mulighed for at følge en klasse og følge den retning den udvikler sig i. Ikke kun klassen som helhed, men også de enkelte personer. Det at vide man har hjulpet dem til hvor de er i dag kan ikke andet end at gøre en glad – så hvis I vil have en mulighed for at være en inspirerer andre og bare have det mega skægt så vil det være oplagt at melde jer som tutor – måske er du heldig at blive valgt!